Loading

Οι ανοιχτές πληγές που μας άφησε ο Covid-19.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Covid-19 στη χώρα μας, βγαίνοντας από το δεύτερο και πιο σκληρό lockdown, προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να αφήσουμε πίσω τα sms και τον εγκλεισμό.

Δύο χρόνια μέσα στο σπίτι. Δύο χρόνια σε απόσταση με φίλους συγγενείς και αγαπημένους. Δύο σχεδόν χρόνια παρέα με τον φόβο και την ανησυχία. Δύο χρόνια μάχης και θυσιών για να γυρίσουμε στο φυσιολογικό.

Τι προκάλεσε όμως αυτός ο εγκλεισμός; Τι σημάδια άφησε στην ψυχική μας υγεία και τι επιπτώσεις είχε στην κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις;

Μέσα στην πανδημία αρκετοί έχασαν φίλους και συγγενείς. Όμως όλοι είχαμε κάποια απώλεια, από την εργασία, την κοινωνικότητα και σίγουρα κάποιες προσωπικές μας ελευθερίες. Όλοι χρειάστηκε να καταπιεστούμε και να χάσουμε πράγματα. Με την προσπάθεια για καταπολέμηση όμως του Covid-19, ήρθαν στην επιφάνεια άλλες εξίσου σημαντικές αρρώστιες που τώρα καλούμαστε να πολεμήσουμε.

Η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αναζωπυρώθηκαν εν μέσω εγκλεισμού. Η ζωή μέσα από μια οθόνη, η έλλειψη επαφής και επικοινωνίας με αγαπημένα πρόσωπα, η αίσθηση της παραίτησης και της κόπωσης αποτελούσαν για πολλούς μήνες καθημερινότητα για όλους μας.

hopehealthco.org

Η επιστημονική Διευθύντρια του συνδέσμου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, κ. Ανδρονίκου, δήλωσε ότι στην Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση 40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, στην αναζήτηση βοήθειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως ανέφερε, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοιού, τα δεδομένα και οι αναφορές από τη Γραμμή Βοήθειας 1440 και τα αιτήματα για χώρους φιλοξενίας ανέδειξαν μια ανησυχητική αύξηση στην «ήδη υπάρχουσα πανδημία της βίας κατά των γυναικών και παιδιών», ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, παρ΄ όλο που, όπως είπε, δεν είναι γνωστή η πραγματική έκταση του φαινομένου λόγω της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλει.

Όσο αφορά το αλκοόλ σημειώθηκε αύξηση ποσοστού 85% σε σχέση με το 2019 στην πώληση προϊόντων αλκοόλης ενώ αυξήθηκαν και τα τηλεφωνήματα στο κέντρο των Ανώνυμων Αλκοολικών.

cdn.com

Επίσης καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης στις μετρήσεις ερευνητών του ΕΚΠΑ στα αστικά λύματα της Αττικής, την περίοδο των δύο lockdown. 

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ναρκωτικά, έχουμε δει μία αύξηση κατά 60% της χρήσης της κοκαΐνης τον Μάρτιο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019», είπε ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας μέσα από όλα αυτά είναι γεγονός. Η πανδημία μας χτύπησε σε όλα τα επίπεδα και έχει υψώσει πολλά εμπόδια που καλούμαστε να προσπεράσουμε. Είναι σημαντικό να φανούμε δυνατοί τόσο για τους ανθρώπους που αγαπάμε όσο και για εμάς τους ίδιους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλοιωθεί, η συνεχής επικοινωνία πίσω από μια οθόνη μας έχει αποξενώσει. Χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη και αρκετό πείσμα ώστε να καταφέρουμε να μείνουμε πλέον άνθρωποι. Ο καθένας σήμερα έχει τα προβλήματά του περισσότερο από ποτέ, αυτό θα είναι ή η δικαιολογία σου για να είσαι αγενής ή το κίνητρο σου για να είσαι πιο άνθρωπος από ποτέ.

Η ανθρωπότητα έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό και είμαστε όλοι μέρος της. Αν ο καθένας μας κάνει και από ένα μικρό βήμα ώστε να επουλώσει τις πληγές που μας άφησε ο κορονοϊός, τότε θα έχει γίνει μια τεράστια συνολική προσπάθεια.

Ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσεις απ’την αρχή, ποτέ δεν είναι αργά για να φερθείς σαν άνθρωπος, αρκεί να το θέλεις πραγματικά.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:bcotvs.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι ανοιχτές πληγές που μας άφησε ο Covid-19.